top of page
Gezelligheid en samenzijn staan centraal

Over ons

Het begin

In november 2013 is het fundament gelegd voor Wooncollecief REMISE. Brainstormend over de toekomst werd het idee opgevat om een gemeenschappelijk woonproject te starten. De werknaam van het project werd "Widt", wat staat voor "Wonen in de Toekomst" Met steun van KilimanjaroWonen zijn vele locaties onderzocht, er is veel overlegd met de gemeente Tilburg. Er is uitgebreid nagedacht over wensen en ideeën en die zijn vastgelegd in onze 'Missie en visie'

In 2023 kregen we de mogelijkheid om van Triborgh grond te kopen in 'Fabriekskwartier' in Tilburg. We zijn een  haalbaarheidsonderzoek gestart om te kijken of het financieel haalbaar is en hoe we ook huurders bij de groep kunnen houden. Het oprichten van een Wooncoöperatie hebben wij uitgebreid onderzocht, maar is zonder steun niet haalbaar gebleken. Dat betekent dat er nu alleen  koopappartementen zijn. 

​

In februari 2024 is ons haalbaarheidsonderzoek positief afgerond en nu gaan we van start in Fabriekskwartier in Tilburg. Wij gaan 24 appartementen, een gemeenschappelijke huiskamer met keuken, een wasserette, klusruimte en fietsenberging bouwen rond een gemeenschappelijke tuin. De vorm van het gebouw, met de galerij en ingang van de appartementen aan de binnenzijde  is ook al een uitnodiging voor ontmoeting en gezamenlijke activiteiten.
 

De meeste leden van de huidige groep zijn 60 plus, maar er is zeker plaats voor jongere bewoners. Het doel is zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, samen activiteiten te ontplooien, zoals inspirerende gesprekken voeren, tuinieren, muziek maken, etc. Goed nabuurschap en onderlinge hulp kunnen de zelfredzaamheid versterken en de onderlinge betrokkenheid bevorderen. Kortom; participatie in de praktijk!

Impressie omgeving
Background plattegrond omgeving Piushaven

"Prettig wonen met mensen in een fijne omgeving en in onderlinge betrokkenheid"
​

Het werk wat eraan voorafging.

Missie en visie

​

​​​​​

​

​

​

​

​

​

​​​​​

​

 

Kernwaarden:

1.  Gezamenlijkheid: Gemeenschappelijk wonen: een project waarin we elkaar kennen, voorzieningen delen en gezamenlijke zorg voor elkaar, de leefomgeving en de buurt, dragen. 

2.  Duurzaam wonen: We streven naar zo duurzaam mogelijk bouwen en naar nul op de meter appartementen c.q. woningen. In ons dagelijks leven belasten we het milieu zo min mogelijk.

3.  Inclusiviteit: Iedereen die onze missie en visie deelt is welkom.

Wooncollectief  REMISE creëert een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij we bewust kiezen om met elkaar te wonen. Iedereen heeft een eigen appartement en daarnaast hebben we gemeenschappelijke voorzieningen en ruimtes die we met elkaar delen. Ook het delen van spullen zoals bijvoorbeeld gereedschap en auto’s behoort tot de mogelijkheden We streven naar het bevorderen van sociale activiteiten, wederzijdse hulp en een gevoel van verbondenheid tussen de bewoners. Om dit te bevorderen is het meedoen aan de werkzaamheden, vergaderingen, beslissingen van de groep dan ook een uitgangspunt. De besluitvorming is gebaseerd op de sociocratische methode. Zó samenwonen vraagt om de vaardigheid van feedback geven en ontvangen. Goed nabuurschap en onderlinge hulp versterken zelfredzaamheid en bevorderen de onderlinge betrokkenheid. Kortom; participatie in de praktijk!  We willen een inclusieve groep  met diverse leeftijden. We gaan duurzaam wonen. Zowel bouwen als leven willen we zo duurzaam mogelijk doen. We kiezen voor het centrum van Tilburg om ook betrokken te zijn bij het gebeuren in de stad.

Persoonlijke verhalen
IMG-20240903-WA0002.jpg
Willy: Van 'Wonen in de Toekomst' naar 'Wooncollectief REMISE'

Wies: Als je meedoet spring je op een rijdende trein

In het jaar voordat ik met pensioen ging, hield de toekomst, mijn/onze toekomst mij sterk bezig: ‘Hoe gaat mijn leven/ons leven eruit zien, hoe blijf ik betrokken bij wat er gebeurt buiten mijn eigen kringetje en hoe wonen wij over een aantal jaren?’ Mijn droom was om vóór mijn 75e met mijn vrouw op een plek te wonen waar wij heel oud konden worden. In juli 2013 raakte ik op een zoele zomeravond op een terras aan de Piushaven in gesprek met een mij onbekende vrouw over wonen in de toekomst. Onze ideeën over met meerdere mensen samen wonen met een privé gedeelte en een gezamenlijk gedeelte kwamen overeen. Dat bracht mij op het idee om meerdere mensen hierbij te betrekken. Zo gezegd, zo gedaan. In november 2013 zaten we met 10 mensen bij ons thuis rond de tafel. Wij droomden hardop van een gebouw met levensloopbestendige woningen/appartementen, met een gezamenlijke huiskamer en dito tuin, binnen de ringbanen van Tilburg voor de nodige reuring en voorzieningen bij de hand, liefst een combinatie van huur- en koopwoningen, met mensen uit verschillende leeftijdscategorieën en met betrokkenheid op elkaar. Het balletje is gaan rollen: wij ontwikkelden een wensenlijst, gingen locaties bekijken en liepen onze eerste frustraties op, wij kwamen in contact met KilimanjaroWonen (een bureau dat CPO-ontwikkeling ondersteunt), wij presenteerden ons plan in de gemeenteraad en vele gespreken en een aantal jaren later maakten wij de afspraak met Triborgh, de ontwikkelaar van Fabriekskwartier, dat zij voor ons een plek in hun plan gingen reserveren. Nu, anno 2024, ik ben inmiddels 75, ligt er een plan, wij hebben een inspirerende groep mensen die mee doen en wij hebben een datum, waarop wij er zouden moeten kunnen gaan wonen: nog 2,5 jaar te gaan. Het is zó mooi om te ervaren dat ik mijn droom ben gaan delen met een groep mensen, met wie wij hard werken om onze droom te realiseren.

Een paar maanden geleden ben ik mee gaan doen met het project wooncollectief Remise. Bij wijze van toeval stuitte ik op het krantenartikel over de informatieavond Remise, het hing uitgeknipt bij een vriendin aan het prikbord. Ik woon niet in Tilburg, dus ik lees de krant niet waar het stukje in stond. Ik woon in Moergestel, 35 jaar geleden zijn Frank en ik daar gaan wonen met onze dochters van 1 en 3 jaar. We verhuisden voor de tuin , het leuke oude huis waar we met veel enthousiasme gingen klussen. Het dorp is rustig en ideaal voor kinderen, we konden zelfs meedenken over het opzetten van een nieuwe openbare school, voorheen waren er alleen katholieke scholen. Mijn werk was altijd in Tilburg, voor cultuur en kroeg ben ik ook vaak die kant op gekomen. Momenteel woon ik alleen in dat mooie oude huis, Frank is overleden en mijn dochters zijn natuurlijk het huis uit. Meer dan 10 jaar geleden ben ik gaan kijken naar een huisje in Tilburg, kleiner en dichterbij de plekken waar ik graag kom. En er zijn veel aantrekkelijke huisjes voorbij gekomen, maar geen enkele keer voelde ik verbondenheid, miste het vertrouwen dat ik me daar thuis zou gaan voelen. Wie worden mijn buren, zijn het mensen wiens neus een beetje dezelfde kant op opstaat als de mijne? En hoe staat mijn neus dan? Natuurlijk heb ik daarover nagedacht en ik denk dat er in mijn studententijd al een zaadje geplant is, ik vind het fijn om met mensen te zijn. Om te kunnen zeggen wat me bezig houdt, om samen vorm te geven aan een goede wereld, om elkaar te inspireren en te motiveren, om van elkaar te leren en creatief te zijn. Ik ben met de mensen van Remise meegegaan en het voelt heel goed. Ik voel de verbondenheid en de verantwoordelijkheid om iets goeds op te zetten. We denken na over milieuvriendelijk bouwen, over een natuurlijke tuin , over een groepsruimte waar we elkaar kunnen treffen en activiteiten kunnen ontplooien. De oude garde van de groep is al vele jaren aan het zoeken naar een goede plek, ze hebben al veel werk verzet. De beeldspraak van Willy kwam voorbij: als je meedoet, spring je op een rijdende trein. Ik heb het idee dat ik op het juiste perron stond en voel dat deze trein naar een mooie bestemming rijdt.

IMG-20240908-WA0001_edited.jpg

Bert: Het zal toch niet waar zijn dat…? en Is het wel mogelijk….? 

Nog maar kortgeleden werd mij duidelijk dat op termijn een nieuwe woonplek voor mij het antwoord mag zijn. Ik woon nu in een sociaal betrokken omgeving waarbij je bij noodzaak, om steun en hulp kunt vragen. Dat bleek maar weer toen met kerst het water naar binnen stroomde en in minder dan ’n kwartier na de oproep een waterzuiger binnen werd gedragen. Juist dit is een drijfveer voor mij in de keuze van een nieuwe woonplek met nog een stapje extra. Op afzienbare termijn wil ik naar een nieuwe woonplek. Het kenmerkt mij om in acceptatie en in verbinding te willen zijn met wat zich doet en aandient. Maar nu dat er sprake gaat zijn van een nieuwe woonplek, Hoe zou die er dan uit mogen zien? Met de basiswaarden: zelfstandig, in een prettige woonomgeving met beweging om me heen en met aandacht voor de mensen om je heen wordt voor mij veel omschreven. Mooi als zo’n plek voor mij te verwezenlijken is. Dit bracht mij ertoe meer zicht te gaan krijgen op concrete mogelijkheden en initiatieven. Zowel fysiek, in gesprek met mensen en organisaties als de digitale route. Omslag.nl was veelal mijn startpunt van mijn zoektocht op de digitale weg. Het was de agenda op deze site die me attenteerde op de bijeenkomst van Remise (toen nog Wonen in de Toekomst) in februari 2024. Een terdege bijeenkomst met duidelijke en eerlijke info aan het begin van het concrete traject. Met duidelijk ook de energie van een groep mensen die zich al veel hebben ingespannen om te komen waar het nu is. Vanaf mijn eerste kennismaking zijn de vragen, ‘Het zal toch niet waar zijn dat…?’ en ‘Is het wel mogelijk….? met me meegegaan. Met deze vragen zette ik de stappen die mij werden aangereikt. Het boeit mij dat een groep mensen al zoveel inspanning hebben geleverd om een gezamenlijke wens voor elkaar te krijgen en dat een even zo’n groep mensen antwoord probeert te vinden op hun vervolgstap. Een mooi en inspirerend avontuur. Juist dit laatste is gaan wegen in mijn besluit om in te stappen. Een poging om meer zakelijk en met meer objectieve facetten een afweging te maken, stokte. Naast plussen zijn ook minnen weer te geven en wat zijn nu eigenlijk minnen en plussen. Kortom toen het financiële beeld gunstiger was dan vooraf ingeschat hebben het avontuur en de basiswaarden hun werking gedaan. Ben in april 2024 ingestapt en in notime onderdeel van het collectief. Grandioos. ‘Het zal toch niet waar zijn dat…?

groepsfoto REMISE  2024_edited.jpg
bottom of page